Yıl 1965-1975 arası…

Deyerli komşular merhaba..
Bir çoğunuzu sizin doğduğunuz yıllara götüreyim dedim.
Bulmuş muhtarlığı 100–110 Hane ve 8 yerleşim yerinden oluşuyordu. Küçügünden başlayalım.


1- Hati komu. Yada dilber ana komu çocukları. imamşen ve murteza. üst kurtdere iki hane seyit rıza ve baba mansır giller.
2- ATA diyarı boyacı kom. Ordada 8 hane vardı kimlerdi bunlar. Rahmetli izzet ve cemal amca kardeşler. Yine Rahmetli Halil veli kardeşler. Hıdır dolu giller. Dursunne masa.
Birde baba ismail gazi. Şu an istanbulda. Ve Rıza çiçek yani EZMA giller. Bu 8 hane çok uzun bir süre ordan ayrılmadılar.
3- orta kurtdere (Hesenu) 6 hane
4- aşağki kurtdere (Emru) 3 hane.
5- Petekçi komu 6 hane.
6- Balaban komu 2 hane.
7- bulmuş 30- hane
8- palanga 55 hane.


Yani bu haneler aşağı yukarı degişiyordu neden çünkü en az 10–15 hane evi toprağı olmayan komşularımız vardı. Bunlar devamlı yerleşip göç ederlerdi.
Peki muhtarlığın nufusu ne kadardı.
Şimdi sıkı durum.
1971 nufus sayımı 946 kişi.Rahmetli
İmam gültekin muhtar.onların odasında sayım memurundan duydum. Aceba diyenlere iki örnek.Rahmetli amcam.(hesene sılemanağay) 16 çocuk iki de kendiler 18 kişi.yani maşallah her hanede 5, 6, 7, çocuk vardı.
Bir örnek daha okul arkadaşım Alihasan hocanım örenci numarası 101 idi. Dahada fazla örenci vardı.sabahçı öylenci okurduk.
Tenefüse çıktığımızda o okulum bahçesini doldururduk.top oynamaya yer bulamazdık.
Gelelim ikinci fasıla.
Palangada 50–60 çift öküz vardı.Bazı komşularda iki çift vardı. 5–6 çiftte çamış vardı.
Birde şehirler de otogar varya bizdede kağnı gar vardı. Kör arabaya kağnı derler. 3–4 tane yeni gaska araba vardı ama en fiyakalısı Rahmeyli şahismail dayınındı. Peki o kağnı gar neresiydi Aşağki mahallanin çeşmesinin önüydü. Semt münübüsleri gibi sağdan peş peşe sıraya girerdik ve soldan çıkardık. orda iki iş yapılırdı. Bir içme suyu iki kem kuru kemleri ıslatırdık.
İçme suyu. Arabanın kolları arasına büyük bir sepet içinde bir kocaman topraktan küp. yani 40,50,60 litre su alırdı onun etrafınını otla beslerdik. Hem kırılmasın hemde suyu serin tutsun diye.
Gelelim keme.
Kem.tırpanla biçtiyimiz ekini bağlayıp harmana taşımak için ip vazifesini gören ottan örülmüş ip.
Genellikle kargının çayırından biçilmiş yumuşak güzel bir ottu. Onu bir iki gün evel dışarda bir köşede ıslatırdık. Sonra birisi yere oturup yün gibi onu egirgeç denilen hayvan buynuzundan yapılan ve unu bükmek için birde sap takılan onunla egerdik. Kem iki parmak kalınlığında iki metre uzunluğunda yere serip 4, 5, kucak ekin alan vede onunla bağlandıktan sonrada adı bağ.olup 30 bağın üst üste konulup adı part.olan bir işti. sonra arabalarla onu harmana taşırdık ve öküzlerle dövenle ezilip saman haline gelirdi. Kolla çevirilen.Tek bir.harman savurma makinesi vardı.oda Rahmetli kekıl hıdır ve şahaydar amcanındı. Biraz sizi eskilere.götüreyim.bazılarıda hafıza tazelesin diye.kiminede ilerde bizden sonra oğullarına torunlarına bir komşumuzdan ben bunları duymuştum. diyede anlatılır..
Hepinize sağlık ve huzur dolu bir yaşam diliyorum..

Hazırlayan ve Paylaşan: Haydar Arslan, 12.02.2022

Scroll to Top