XELİL ASSIK

Belki,de en şansli insandi O !
Çünkü ismi bilinen,ismiyl e çağrilan,bütün çewre köylerin ismini bildiği ismiyle çağrilan en şansli Çingeney,di O.Çingenelerin ismi vardi tabi,ki ama kimse onlarin ismi yada ,duygu düşunceleriy,len pek ilgilenmezdi.
Onlar ezilen sömürulen,Halklarin altinda,kilerdi.
Onlar hic bir zaman,zamana gune, takvime göre yaşayan,kuralari taniyan bir kavim,toplum halk değildi.
Sömurge bir Halkin içine ne zaman girdikleri bile bilinmeyen,Cingenelerdi.Bir sazlikta,bir çeşmenin başinda eğer beyaz bir çadir,yada çadirlar görürseniz demeki Assiklar oraya konmuştur.Onlarin yaşamin,da,izin almak birine ricada bulunmak biyat etmek yoktu.
Doğa gibi,akan nehir,uçan kuş gibi özgúr yaşarlardi.
Onlarin birikim,para mülkiyet diye bir dertleri yoktu.
Yaşadiği an, zaman,için kendilerine yetecek kadar, ihtiyaci olduğu kadar,toplar yaşarlardi.Onlarin en iyi dostlari,iletişim içinde olan ,onlara ilgi duyan köyün çocuklariydi.Tabi,ki, Çundebine cadi,yada wiyala çolağe,Xaçires bazende köyün dibine kadar Cunde Çe Ap Rize Galik Tosun ağay.Bunlarin seçip konakladikla,ri yerlerdi.Koşarak giderdik yanlarina.
Kendi dileri olan Bir Halk olmasina Ramen Kürçe,Kirmancki,de konuşurlardi tabiki bu bizim Turkçe örendiğimiz gibi değildi,yani okular acip,parmak uçlarimiza vuran Türk öretmenler gibi,kimse onlara Kurt okulari açip Kurtce,Kirmançki öretmedi.
Onlar Kurt Alewi Toplumunun humanist,kolayan sahiplenen mehrametli yanindan etkilenerek bu coğrafyada bu dili örenip Bu Halklan kaynaştilar.
Çadirlar kurulmuş,en stratejik bölgede, mutlaka suyu olan bir çeşme,atlari,eşek,katirlari için yeşil bir alan,etrafta toplanan tezek,odun kurulan çay için üç taş,üzerinde kapkara,fukur fukur kaynayan bir demlik kara demliğin üzerine,yeni demlenip konulan mavi bir demlik daha,Kadinlar çoktan yola düşmüs senede bir ziyaret edip haki olan,erzağini toplamk için köy yolunda,Dünyanin en tembel erkekleri ise çadirlarda çaylarini içiyorlardi.
Köyde çoktan Çingene Kadinla,ri ile Kirmanc Kadinlar arasinde,duyelo başlamiş,ne Xatun xatun tene civi,kik
ron bidemi,Xatun buna karsi nere beso bes mi Xona goze uskura hard day tu,hire nune tendure,bu cewap asla ona yeterli değil,tu gorna ii piye xu,ye rametti kena ciwike ron,Xaton çoktan pes etmiş,gelinine nere getir ver bu şimdi bedua eder,cala çocuğumuz var der,Hatundan istediğini koparmis,ikinci,üçüncü ewlerde ayni,istemini,almasi gerekeni,tam bir çingene özgürlüğüyle alarak,akşam riskini çuvala tekrar çadirlara doğru dönerdi.
Yahu ne güzel insanlardi onlar,ne kadar özgürlüklerine düşkün,kimseye hata kendilerine bile çalişmazlardi.
Belkide bütün insanlik onlar gibi yaşasaydi,sadece yaşamak için çalişir,gülmek,eylenmek için meslek yaparladi.
Sahi çingenelerin yaşami bu modern,çağdaş yaşamdan daha güzel değilmiydi?
Saćmalamiyorum çok degerli,özgürlüklerin sinirsiz,doğayla sarilip yatan,gökyüzünde,geceleri,yildiz sayan çocuklariniz olsaydi daha mutlu huzurlu olmazlarmiydi.
çadirin önünde,duran köpek,yumutasini yeni birakmiş gigitayan,tavuk, sazlikta otlayan at,çeşmeden toprak küple su getiren,mavi gözlü,saçlari bir birine dolamis,Çingene kizin yerinde,çocuğunuzu bir hayal etsenize?
Kompito,Leptop,eltelefonu,bir odanin ićinde satlerce,saçma sapan oyunlardan daha güzel,sağlikli huzurlu olmazmiydi.
Onlari hem özlüyorum,hemde onlara özeniyorum.
Bence onlar dilenci değil,özgürlükçü bir tolum bir Halktti.
Xelil Assik o coğrafiyada ismi bilinen tek Çingeneydi.Çünku onlarin bir isme,etikete,karyere,Mülkiyette ihtiyaçlari yoktu.
Onlar Yaşamak için yaşadilar.
Xelil Assik Şahsinda Tüm cografiyamizdaki Çingeneleri,özlem,saygiyla aniyor Hatiralarini Yüreğimde taşiyorum.
🐶🙏🐴🙏🐰
SELO

Scroll to Top